Passagiers

Elke reis en elke passagier is uniek. Daarom werkt de bemanning van Air Europa samen met passagiers om tijdens de vlucht aan ieders specifieke behoeften te voldoen.
Minderjarigen
MINDERJARIGEN VAN 0 TOT 2 JAAR
- Een inklapbare kinderwagen
- Een reiswieg
- Een autostoeltje
Deze items mogen opgeborgen worden onder de zitplaats of in het handbagagecompartiment, zolang de in de vliegtuigcabine geldende maximaal toegelaten afmetingen worden nageleefd. Indien dit niet het geval is, moet deze bagage in het vrachtruim van het vliegtuig worden gestockeerd.
Elke volwassene mag vergezeld gaan van maximaal twee minderjarigen tussen 0 en 2 jaar, en hierbij zal:
- Een van de minderjarigen op dezelfde zitplaats plaatsnemen als de volwassene, vastgegespt met een speciale veiligheidsgordel die door de bemanning van Air Europa wordt verstrekt.
- De andere minderjarige zal in de passagiersstoel naast de volwassene worden gezet in een hiervoor goedgekeurd zitje. In dit geval zal hetzelfde tarief worden gehanteerd als dat van minderjarigen tussen 2 en 11 jaar.
MINDERJARIGEN VAN 2 TOT11 JAAR
- Zullen in hun eigen zitje reizen en mogen dezelfde hoeveelheid bagage inchecken als een volwassene, ze mogen echter niet op plaatsen zitten aan de nooduitgang.
- Op NIET-binnenlandse vluchten moeten personen jonger dan 18 jaar die niet worden vergezeld door de vader, moeder of voogd, een ondertekende toestemmingsverklaring voor alleen reizen buiten het nationale grondgebied overleggen met toestemming van de vader, moeder of voogd verkregen op politiebureaus, kantoren van de Guardia Civil, rechtbanken, notaris- en gemeentekantoren.
- Er staat geen limiet op het aantal minderjarigen tussen 2 en 11 jaar die aan boord mogen meereizen.
- Minderjarigen moeten worden vergezeld door een volwassene die in dezelfde cabine reist en ten minste 18 jaar oud is. In geval minderjarigen alleen reizen, moeten ze een begeleidingssservice aanvragen.
MINDERJARIGEN DIE ALLEEN REIZEN
- Vanaf de leeftijd van 5 jaar mogen minderjarigen alleen reizen, Air Europa biedt begeleidende diensten aan, in functie van hun leeftijd.
- Het is noodzakelijk deze diensten vooraf aan te vragen, hierbij dient u de contactgegevens door te geven van de personen die de minderjarige brengen en ophalen.
- De UM-dienst is bij binnenlandse vluchten verplicht voor minderjarigen tussen 5 en 11 jaar en tot 14 jaar bij internationale vluchten.
- De dienst YOUNG PEOPLE is optioneel voor minderjarigen tussen 12 en 17 jaar bij binnenlandse vluchten en voor minderjarigen tussen 15 en 17 jaar bij internationale vluchten.
- Op elke vlucht bestaat er een maximumcapaciteit van minderjarigen die onbegeleid mogen reizen.
- Slechts een 18-jarige kan voor een minderjarige zorgen.
- Air Europa accepteert enkel niet-begeleide minderjarigen voor vluchten waarbij de geprogammeerde connectietijd minder is als 5 uur.
MINDERJARIGEN DIE IN GROEP REIZEN
Om met een groep minderjarigen te reizen is het noodzakelijk contact op te nemen met Air Europa en het aantal kinderen en volwassen begeleiders mede te delen.
- Groepen tot 23 minderjarigen dienen vergezeld te zijn van minstens 1 volwassene.
- Groepen tussen 24 en 35 minderjarigen dienen vergezeld te zijn van minstens 2 volwassenen.
- Groepen tussen 36 en 47 minderjarigen dienen vergezeld te zijn van minstens 3 volwassenen.
- Voor elke 12 minderjarigen die de groep meer telt dient er één volwassen begeleider bij te komen.
ZITPLAATSEN, VEILIGHEIDSGORDELS EN BEVESTIGINGSMIDDELEN VOOR KINDEREN
Minderjarigen die in hun eigen zitje reizen, kunnen vastgemaakt worden met bevestigingsmiddelen die geschikt zijn voor hun leeftijd, zolang deze middelen goedgekeurd zijn en aangepast zijn aan de zitplaats. In geval van twijfel raadpleeg hieronder de volledige regelgeving in pdf.
Over het algemeen zullen systemen van meer dan 40 cm breed, stoelverhogers, centrale gordels en veiligheidsharnassen die verbonden zijn aan de volwassene of aan de gordel niet worden toegelaten.
Zwangerschap
- Het wordt zwangere vrouwen afgeraden te reizen voorbij de 36ste week van de zwangerschap ( 32ste week indien het over tweelingen zonder complicaties gaat). Indien mevrouw toch moet reizen na die data, moet ze verplicht een arts raadplegen, die zal beslissen of er wel of niet kan gevlogen worden.
- In dit geval, moet de volgende informatie op het medisch certificaat vermeld staan:
- Goedkeuring om te reizen ( voor heen- en terugvlucht)
- Aantal dagen van de zwangerschap (op basis van de datum van uitgifte van het certificaat)
- Geschatte geboortedatum
- Eerste bevalling of niet
- Een enkele of meervoudige zwangerschap
- Zwangerschapscomplicaties
- De medische dienst van de Air Europa moet de niet-vermelde gevallen of uitzonderingen goedkeuren.
Bijzondere Assistentie
Personen die bij het gebruik van transportmiddelen te kampen hebben met een verminderde mobiliteit omwille van een handicap of om een andere reden en die door hun situatie naast gepaste hulp ook een aanpassing van de transportdiensten nodig hebben, dienen rekening te houden met de volgende punten:
BEKWAME BEGELEIDER
Personen die in noodgevallen in staat zijn individueel te handelen, mogen reizen zonder begeleider, wat inhoudt: zelfstandig veiligheidsgordel losmaken, de zitplaats verlaten en tot bij de nooduitgang raken, dit alles zonder hulp. Bovendien moet men in staat zijn eigenhandig het zuurstofmasker te bemachtigen en aan te brengen, en in noodgevallen de veiligheidsinstructies en -adviezen te begrijpen.
In geval er een begeleider nodig is, dient deze bij nationale vluchten ouder te zijn dan 12 jaar, bij internationale vluchten ligt de onderste leeftijdsgrens op 15 jaar, hij moet tevens bereid en in staat zijn de veiligheidsinstructies te begrijpen en in noodgevallen fysisch bijstand verlenen aan de persoon met een functionele beperking.
Geleidehonden mogen in de vliegcabine reizen op voorwaarde dat hun vaccinatiepaspoort in orde is.
ROLSTOELEN EN ANDERE HULPMIDDELEN VOOR MEER MOBILITEIT
Als de hulpmiddelen voor meer mobiliteit (rolstoelen, loopstoeltjes, wandelstokken, krukken enz.) niet in de cabine mogen, dienen ze te worden ingecheckt en in het vrachtruim te worden getransporteerd, alhoewel de passagiers ze bij zich mogen houden tijdens het aan boord gaan tot aan de voet van het vliegtuig, waar ze ze zullen moeten afgeven aan de coördinator van Air Europa zodat ze in het vrachtruim kunnen worden gestockeerd.
BEPERKINGEN TEN AANZIEN VAN GROOTTE/ GEWICHT VAN MOBILITEITSHULPMIDDELEN
Om het risico op schade aan uw mobiliteitshulpmiddel en ons toestel te voorkomen, zijn de volgende beperkingen van toepassing:
- Raadpleeg de onderstaande tabel met maximale afmetingen. Als uw mobiliteitshulpmiddel de maximale grootte/het maximale gewicht overschrijdt, kunnen we het helaas niet vervoeren.
- Alle elektrische mobiliteitshulpmiddelen moeten rechtopstaand worden vervoerd.
- Elektrische rolstoelen moeten worden vervoerd in de vrijloopstand
Tabel met Maximale Afmetingen
Toesteltype A330
Toesteltype B737-800
Toesteltype E195
Hoogte
90cm / 35.1"
84cm / 32.8"
84cm / 32.8"
Breedte
90cm / 35.1"
100cm / 39"
100cm / 39"
Lengte
125cm / 48.8"
125cm / 48.8"
125cm / 48.8"
Gewicht
150 kg / 330 lb
150 kg / 330 lb
100kg / 220lb
Als uw rolstoel niet past binnen deze toegestane afmetingen (na te zijn aangepast en gedemonteerd), moet u reizen met een vervangend mobiliteitshulpmiddel (zoals een handmatige rolstoel) dat binnen de voorgenoemde afmetingen past.
PASSAGIERS MET EEN VERMINDERDE CAPACITEIT OM TE ZITTEN
Om veiligheidsredenen verzoeken we reizigers rechtop te zitten tijdens het taxiën, opstijgen, en in geval van turbulentie tijdens de vlucht en de landing. Voor de passagiers die niet rechtop kunnen blijven zitten tijdens de reis, is het verplicht een harnas te gebruiken dat is goedgekeurd voor luchttransport. Als u vragen heeft, kunt u de uitgebreide informatie raadplegen over passagiers met een beperkte mobiliteit. Voor meer informatie: ssr.ux@air-europa.com.
Mechanismen van meer dan 40 cm breed passen niet tussen armleuningen, waardoor ze niet voldoende veilig zullen zijn.
De passagiers die op een brancard reizen of van wie de noden niet gelenigd kunnen worden door de reeds vermelde hulpmiddelen, kunnen zich beroepen op de normgeving die werd opgesteld voor passagiers op een brancard.
Een persoon met een handicap of met verminderde mobiliteit is een persoon wiens mobiliteit bij het gebruik van vervoer is beperkt omwille van een lichamelijke handicap (zintuiglijke of motorische, permanente of tijdelijke), verstandelijke tekortkoming of handicap, of om het even welke andere beperking, of door de leeftijd, en wiens situatie vereist dat hij passende aandacht krijgt en dat de aan alle passagiers verstrekte diensten aan zijn behoeften worden aangepast.
Bekwame begeleider:
Er zal geen bekwame begeleider nodig zijn voor personen die "zelfvoorzienend" in staat zijn zichzelf fysisch te behelpen bij hun eigen evacuatie uit het vliegtuig. In de praktijk betekent zelfvoorzienend zijn elke persoon die in staat is zelf zijn veiligheidsgordel los te maken, zonder hulp zijn zitplaats te verlaten en een nooduitgang kan bereiken, zelf een reddingsvest weet te bemachtigen en aan te trekken, en zonder bijstand een zuurstofmasker weet op te zetten; en in staat is de veiligheidsinstructies te begrijpen, alsook om het even welk advies en instructies die door het vliegend personeel in noodsituaties wordt verstrekt te begrijpen (waaronder informatie die wordt verstrekt in de toegankelijke formaten).
Een bekwame begeleider is om het even welke persoon ouder dan 12 jaar op binnenlandse vluchten of ouder dan 15 jaar op internationale vluchten die bereid is en in staat is de passagier met de verminderde mobiliteit in noodgevallen fysisch bij te staan of de veiligheidsinstructies te begrijpen en toe te passen.
Een blinde mag reizen met een geleidehond, die met hem in de cabine zal reizen, ook al weegt hij meer dan 8 kg. Deze hond zal een muilkorf moeten dragen en een geldig vaccinatiepaspoort bij zich moeten hebben.
De machtigingen voor de passagiers met een verminderde mobiliteit die daarom verzoeken, gebeuren steeds per fax en dienen te zijn gericht aan de afdeling Speciale Verzoeken van Air Europa op het faxnummer 902 401 505, hierbij dienen zo veel mogelijk gekende details te worden verstrekt, zoals het soort handicap, het aantal begeleiders, enz.
Soorten diensten voor rolstoelpatiënten:
Er bestaan drie soorten diensten voor rolstoelpatiënten. Bij het aanvragen van deze dienst dient men, al naargelang het geval, een zorgvuldig onderscheid te maken en dient men het soort dienst dat men wenst te specificeren:
- WCHR: (R van Ramp) De passagier is in staat de vliegtuigtrappen op te gaan en af te dalen en op eigen kracht zijn zitplaats te bereiken, doch heeft zijn rolstoel nodig om de afstand te overbruggen tussen de incheckbalie en de voet van het vliegtuig (en vice versa).
- WCHS: (S van Steps) De passagier kan geen lange afstanden wandelen, noch kan hij de trappen van het vliegtuig opgaan of afdalen, doch eens boven, is hij wel in staat op eigen kracht zijn zitplaats te bereiken.
- WCHC: (C van Cabin Seat) De passagier is volledig immobiel (verlamden, enz.) en moet vanaf de incheckbalie naar zijn zitplaats in het vliegtuig worden overgebracht.
- (Het is belangrijk dat bij het aanvragen van de rolstoeldienst duidelijk wordt aangegeven welk van de drie soorten juist wordt aangevraagd, zodat men kan anticiperen op de bijstand die de passagier in kwestie echt nodig heeft).
Gratis toegelaten bagage (bagagevrijstelling)
Bovenop de gratis toegelaten bagage mag men de volgende zaken transporteren zonder toeslagen: tot 2 rolstoelen / mobiel hulpmiddel, loopkrukken of andere orthopedische apparaten.
Passagiers met een verminderde capaciteit om te zitten
Algemeen
Om veiligheidsredenen wordt aan de passagiers die niet per brancard worden getransporteerd gevraagd tijdens het taxiën, opstijgen, tijdens turbulenties en bij het landen rechtop te zitten in hun vliegtuigstoelen.
Opmerking: Er kunnen slechts in bepaalde vliegtuigtypes, en enkel in Business Class, zitplaatsen met in de gepaste hoek verstelbare rugleuning worden voorzien.
De Passagiers met Verminderde Mobiliteit die niet zonder hulp rechtop kunnen zitten en die niet voldoen aan het criterium van Air Europa om op de schoot van een volwassene te zitten of om een babyzitje te gebruiken voor auto's, kunnen bepaalde hulpmiddelen gebruiken waarvoor de passagiers zelf moeten zorgen en die door hen dienen te worden aangepast, en waarvan het gebruik dient te worden medegedeeld aan de luchtvaartmaatschappij.
Classificatie en goedkeuringen
De volgende hulpmiddelen worden aanvaardbaar geacht op vluchten van Air Europa, mits de passagier een Afstandsverklarings-formulier ondertekent en ze op een passende wijze op de respectievelijke vliegtuigstoel kunnen worden geïnstalleerd.
Kussen. Sommige passagiers hebben een verminderde capaciteit om neer te zitten omwille van chronische pijn. Er zijn mensen met hals- of rugpijnen, of chronische bekkenpijn, ook wel gekend als disfunctie van de schaambeenverbinding (SPD) of eenvoudigweg heuppijn.
Personen met pijn aan het staartbeen hebben ook problemen om te zitten. Sommige personen worden geholpen door op kussens te zitten die aan één kant uitgesneden zijn, om zo de druk op de zitbeenknobbels te verlichten, of voor personen met letsels aan de ruggengraat of artritische of orthopedische problemen. Om deze reden laat Air Europa op zijn vluchten het gebruik toe van luchtkussens (donutkussens) of rolstoelkussens, op voorwaarde dat ze op de zitplaats passen en de passagier zijn veiligheidsgordel nog kan vastmaken. Houdingsondersteuning van het type Crelling. Het is ontworpen om passagiers (kinderen en volwassenen) met speciale vereisten te ondersteunen en te beschermen.
Het is geen veiligheidsgordel en dient samen met de veiligheidsgordel van het vliegtuigzitje te worden gebruikt. Het functioneert aan de hand van een reeks riemen die juist passen rond de achterkant van vliegtuigstoel en die stevig en veilig aangespannen kunnen worden (dit interfereert niet met de buiging van de tafeltjes van de zitplaatsen erachter) en het maakt gebruik van een 5-punts veiligheidsgordel. Lichaamsondersteuning (Corsé-zitting).
Een inrichting die gebruik kan maken van vacuümtechnologie die de gewenste postuur vorm geeft en ondersteunt. Het is ontworpen om zowat overal te worden gebruikt en ondersteunt het lichaam volledig door stabilisatie van de romp. Het is flexibel om aan te raken en makkelijk te installeren op de vliegtuigstoel. Het beschikt over twee zijdelingse gaten waardoor de veiligheidsgordel dient te worden geschoven, wat dient te gebeuren voordat de passagier gaat neerzitten.
Aan de achterkant van de vliegtuigstoel is er een soort luchtsectie (luchtkamer) beschikbaar die zal worden gebruikt om de lucht uit de zak te zuigen, wat dan geribbeld wordt en een volledige lichaamsondersteuning vormt. Dit kan enkele minuten duren, daarom dient de passagier voor de andere passagiers aan boord te gaan. Reisstoel. Een toestel met hoofdsteun, bevestigingsmiddelen en voetsteun.
Laat gehandicapte passagiers die slechts beperkte steun in het bovenlichaam hebben toe comfortabel te reizen en het design lijkt fel op een babyzitje voor auto's. Het werd ontwikkeld voor kinderen (gewoonlijk met een leeftijd tussen 3 en 11 jaar, doch die beperking is afhankelijk van de lengte en het gewicht) met specifieke vereisten. De reisstoel past probleemloos in een gewone vliegtuigstoel met een aanpasbare veiligheidsriem en een 5-punts veiligheidsgordel wat voor een volledige ondersteuning van het bovenlichaam zorgt. Het is geen veiligheidsgordel en het dient samen met de gewone veiligheidsgordel van de vliegtuigstoel te worden gebruikt. Er zijn twee zijgaten waardoor de veiligheidsgordel dient te worden geschoven, wat dient te gebeuren voor de passagier zich neerzet. Beperkingen. Ook al varieert de breedte van de vliegtuigstoelen, toch zal een CRD die breder is dan 40 cm (16 in) (afstand tussen de armleuningen) waarschijnlijk niet passen, ook al worden de armleuningen van de vliegtuigstoelen maximaal uit mekaar gezwaaid. Een CRD die niet goed past, zal geen passende beveiliging bieden aan de passagier.
De passagiers wiens noden niet kunnen worden gelenigd via een van de reeds vermelde hulpmiddelen, kunnen in de cabine worden toegelaten onder de normgeving die werd opgesteld voor Passagiers op een Brancard (STCR).
Algemene acceptatievoorwaarden
Air Europa dient te voldoen aan de volgende normen waarvan een kopie kan worden opgevraagd bij Air Europa, in de verkoopkantoren, of bij de Afdeling voor Bescherming van de Luchtvaartconsument of men kan simpelweg een kopie afdrukken vanuit de V.S. Department of Transportation (DOT - reglement m.b.t. de niet-discriminatie van passagiers met verminderde mobiliteit die reizen met luchtvaartmaatschappijen (14 CFR deel 382)).
De interesse die de ACAA en Air Europa hebben voor passagiers met verminderde mobiliteit is deze van het niet:
- Discrimineren tegen om het even welk individu dat als gehandicapte kan worden gekwalificeerd, om redenen die verband houden met deze handicap;
- eisen van niemand dat hij speciale diensten aanvaardt.
- Weigeren van transport aan een persoon ook al bestaan er afzonderlijke of gedifferentieerde diensten voor personen met een handicap
- Nemen van acties tegen iemand (weigeren van transport) wiens basisrechten door de ACAA worden hooggehouden.
Indien u een probleem of twijfel heeft, kunt u contact opnemen met de dienst voor persoonlijke bijstand CRO (Complain Resolution Official) aan passagiers met verminderde mobiliteit. Onze CRO's zijn speciaal opgeleid om de normgeving van de Federal Aviation Administration (FAA) en DOT-reglement voor passagiers met verminderde mobiliteit toe te passen.
De contactgegevens van de CRO van Air Europa zijn de volgende:
Postadres:
Air Europa
Oficial de Resolución de Reclamaciones (CRO) ("Complain Resolution Official")
ParcBit – Centre Empresarial “Son Espanyol”
Ctra Palma – Valldemossa, km 7,4
07121 Palma de Mallorca
Balearen
Spanje
- Gratis telefoonnummer voor passagiers vanuit de Verenigde Staten: 800 798 57 73
- Gratis telefoonnummer voor passagiers vanuit Spanje: 900 846 050
- E-mailadres: croaireuropa@air-europa.com
- Kantooruren: 08:00 – 22:00 LT
El DOT stelt een gratis nummer ter beschikking voor passagiers met verminderde mobiliteit.
Via telefonische oproepen vanuit de Verenigde Staten, telefonisch via de Gratis Telefoonlijn voor Gehandicapte Passagiers op 1-800-778-4838 (voz) of 1-800-455-9880 (TTY);
Telefonisch naar de Afdeling voor Bescherming van de Luchtvaartconsument op 202-366-2220 (voz) of 202-366-0511(TTY);
Via normale post naar Air Consumer Protection Division, C-75, U.S. Department of Transportation, 1200 New Jersey Ave., SE., West Building, Room W96-432, Washington, DC 20590; en
Op de website van de Afdeling voor Bescherming van de Luchtvaartconsument: http://airconsumer.ost.dot.gov
Voorafgaande informatieverzoeken
Het is wenselijk uw informatieverzoeken minstens 48 uur voor het vertrek van uw vlucht te mogen ontvangen, om:
- uw vervoer per brancard voor te kunnen bereiden.
- Het transport van uw rolstoel of ander hulpmiddel die een batterij met gelvulling of een droge batterij gebruikt.
- Reservatie voor een groep van minstens tien personen met een handicap en die in groep reizen.
- Indien u voorafgaand geen speciaal verzoek kan indienen of vooraf kan komen inchecken, zullen we alsnog alles in het werk stellen om de vereiste diensten te kunnen aanbieden zolang deze het vertrek van de vlucht niet vertragen.
1. Voor online reservaties, gelieve aan te geven wat uw behoeften zijn.
2. Voor telefonische reservaties, gelieve naar de reservatiecentrale te bellen. Gelieve bij het uitvoeren van uw reservatie onze agenten mede te delen wat uw behoeften en speciale verzoeken zijn. Onze agenten zijn speciaal opgeleid voor speciale verzoeken. Indien u enige twijfel heeft, kunnen de agenten u aanwijzingen geven over het soort bijstand waarover we beschikken en welke het beste tegemoetkomt aan uw behoeften. We verzoeken u ook te willen melden of u enkele van de volgende diensten nodig heeft:
Bijstand tot/vanaf de incheckbalie en de boarding gate:
Als u met een speciaal opgeleide hond of met een hulpuitrusting reist. Als u met een rolstoel met eigen beweegkracht reist, dient u minstens 24 uur voor het vertrek van de vlucht melding te maken van het type batterij dat in de rolstoel wordt gebruikt. Het is wenselijk de reservatie-agent te vertellen of u al dan niet een rolstoel gebruikt.
- Als u niet in staat bent de vliegtuigtrappen op te gaan of af te dalen.
- Als u niet in staat bent binnen het vliegtuig naar uw zitplaats te wandelen.
- Als u hulp nodig heeft bij het betreden/uitstappen van het vliegtuig, en of u met een begeleider reist die u tijdens de vlucht bijstaat.
- Als u een of andere ernstige visuele beperking heeft.
- Als u een of andere ernstige auditieve beperking heeft.
- Als u een speciale zitplaats nodig heeft voor het lenigen van uw noden of om een andere reden
- Als u met een begeleider reist die u bijstaat en u dus de zitplaats naast u nodig heeft, ofwel als er bij uw aankomst een persoon of medische dienst u zal staan opwachten.
- Om het even welk ander speciaal verzoek.
Zitplaatsen
Air Europa zal vooraf een zitplaats aan u toewijzen, ten minste tot 24 uur voor het vertrek van de vlucht, als:
- U wenst vervoerd te worden in een rolstoel vanaf de boarding gate tot uw zitplaats en u niet in een vliegtuigstoel met vaste armleuningen kunt zitten.
- U met een begeleider reist die u tijdens de vlucht bijstaat.
- U met een speciaal opgeleide hond reist.
- U een been in het gips zitten hebt of een been dat niet kan bewegen.
Air Europa zal de verzochte zitplaats toewijzen aan iedere persoon die aangeeft een speciale behoefte te hebben die niet vermeld werd onder de vier vorige behoeften en die verzoekt om speciale toewijzing van een bepaalde zitplaats. Indien er op de dag van vertrek echter een persoon met een handicap is die aanspraak maakt op deze zitplaats, kan het zijn dat u verzocht wordt van zitplaats te wisselen.
U zult met een begeleider moeten reizen die u bijstaat, indien:
- U op een brancard getransporteerd moet worden.
- U aan een of andere psychische stoornis leidt die u verhindert de veiligheidsinstructies van het Air Europa-personeel te begrijpen en er passend gevolg aan te geven.
- De ernst van uw handicap zodanig is dat het u verhindert uzelf te behelpen bij een evacuatie indien er zich een noodsituatie voordoet.
- U een visueel en akoestisch gebrek hebt, als u niet kunt communiceren of geen passend gevolg kunt geven aan de informatie of veiligheidsinstructies van het Air Europa-personeel.
Indien u in het geval verkeert van een van de voorafgaande categorieën, zal u gevraagd worden met een begeleider te reizen die u tijdens de vlucht kan bijstaan en u zult bij de boeking het vastgesteld tarief dienen te betalen.
Zwaarlijvige personen
Indien u een zwaarlijvige persoon bent en een bijkomend zitje nodig heeft om te kunnen reizen, gelieve een reservatie-agent hierover in te lichten zodat hij aan uw behoefte kan tegemoetkomen. Air Europa zal u hetzelfde tarief aanrekenen voor uw bijkomende zitplaats(en).
Toegankelijkheid van de vliegtuigen van Air Europa
De zitplaatsen met beweegbare armleuningen in Economy Class worden bepaald door het type vliegtuig en locatie. In alle Airbus-toestellen vindt u beweegbare armleuningen terug in Economy Class, uitgezonderd in de rijen van de nooduitgangen (7ABGH- 30ABGH), en op de eerste rijen. Het type vloot wordt weergegeven in ons boekingssysteem. Het type vliegtuig is normaalgezien beschikbaar tussen 48 en 24 uur voor het vertrek van uw vlucht. Airbus A330-200 Gangpadstoelen vanaf rij 8 tot 26: B en G
Transport van medische uitrusting aan boord
Dit hoofdstukonderdeel is van toepassing op het transport van medische uitrustingen in de vluchtexploitaties van Air Europa, naar, vanuit en binnen de Verenigde Staten (USA).
Normen ter raadpleging
Het transport van gevaarlijke goederen door de lucht dient te gebeuren in overeenstemming met de bepalingen in:
- De Regelgeving van de Verenigde Staten (49 CFR Delen 171-180) of in de Technische Voorschriften van de OACI beperkt door de 49 CFR Deel 171 Onderdeel C. De voorwaarden van 49 CFR 175 zijn van toepassing op alle zendingen die voor transport door de lucht naar, vanuit en binnen de Verenigde Staten worden overgedragen, waaronder zendingen die overeenkomstig deze reglementering werden klaargemaakt.
- Deel 175 bevat bijkomende voorwaarden die van toepassing zijn op om het even welke persoon die een taak verricht, probeert te verrichten of die verzocht wordt een taak te verrichten die onderhevig is aan de 49 CFR en ook aan de passagiers en het vliegend personeel van de vliegtuigen.
- Technische instructies van de OACI. Wanneer de Technische Instructies van de OACI worden gebruikt voor de verzendingen van gevaarlijke goederen, houdt de niet-naleving van deze Technische Instructies van de OACI en van alle toepasselijke variaties van de Verenigde Staten een schending in van de Reglementering van de Verenigde Staten.
- Opmerking: De Reglementering m.b.t. Gevaarlijke Goederen van IATA voldoet aan Bijlage 18 van OACI en de desbetreffende Technische Instructies die ermee verbonden zijn.
- SFAR 106 – Gebruiksregels voor de draagbare zuurstofconcentrators aan boord van een vliegtuig.
- De Reglementering van de Verenigde Staten (14 CFR Delen 125 en 135). Gebruik van bepaalde draagbare zuurstofconcentrators aan boord van een vliegtuig.
- Ministerie van Vervoer. (14 CFR Deel 382) Niet-discriminatie in het luchtverkeer op grond van een handicap.
- Ministerie van Vervoer. Federal Aviation Administration (14 CFR Part 121) Het gebruik van draagbare zuurstofconcentrators aan boord van een vliegtuig.
- Informatie over passagiers met een handicap en medische condities: www.tsa.gov
Boeking / Informatie
Het wordt aanbevolen Air Europa op het moment van de boeking of maximaal 48 uur voor het vertrek van de vlucht in te lichten over het vervoer van medische apparatuur aan boord om het beleid van Air Europa m.b.t. het transport van dergelijke apparatuur in te kunnen kijken, ook zal de passagier zich ten minste 1 uur voor de opening van de vlucht aan de incheckbalie moeten aanbieden om de desbetreffende diensten te kunnen ontvangen alsook voor de toewijzing van de zitplaats in geval er een ventilator, ademhalingstoestel, CPAP of POC vervoerd worden.
De passagier dient bij normale vluchten het verzoek tot transport van zuurstof te richten aan het Telefonisch Informatiecentrum (CAT) (de bevestiging zal zichtbaar zijn op de boeking van de passagier).
Voor een passagier met een handicap is er een medisch attest vereist, waarin wordt aangegeven:
- dat hij gaat vliegen op een brancard of in een incubator.
- dat hij tijdens de vlucht medische zuurstof (flessen of cilinders) nodig heeft; of
OPMERKING: Air Europa verstrekt deze zuurstofdienst niet aan boord van haar vliegtuigen.
- De personen waarvan de medische toestand zodanig is dat er redelijke twijfels bestaan dat de passagier de reis veilig kan voltooien, zonder dat er enige medische bijstand vereist is tijdens de vlucht.
In alle opzichten is een medisch attest een geschreven verslag uitgevaardigd door de arts van de passagier waarin wordt aangegeven dat de passagier in staat is de vlucht veilig te voltooien, zonder dat er enige speciale medische bijstand vereist is tijdens de vlucht.
Om geldig te zijn, dient een medisch attest maximaal 10 dagen voor het vertrek van de vlucht te zijn afgegeven.
Inchecken en toewijzing van de zitplaats
De passagier dient de incheckbalie te gebruiken ter controle.
De bediende aan de incheckbalie dient te verzekeren dat:
- Geen enkele persoon die een medische uitrusting zal gebruiken in een rij aan de nooduitgang mag plaatsnemen.
- De medische uitrustingen toegelaten zijn om aan boord van het vliegtuig te worden gebruikt. Hij dient tevens de boeking te checken.
- Hij dient er ook voor te zorgen dat de passagier voldoende batterijen bij zich heeft (zowel geïnstalleerde als extra batterijen) zoals in deze normgeving voor de werking van deze apparatuur werd vastgelegd.
Opmerking: Air Europa kan de beschikbaarheid van een stopcontact en/of stroomvoorziening binnen het vliegtuig niet garanderen.
- De passagier inlichten dat, afhankelijk van de uitrusting die hij bij zich heeft en of deze al dan niet tijdens de vlucht dient te worden gebruikt, hij het ofwel onder de vliegtuigstoel van de passagier die voor hem zit dient te schuiven ofwel in het bagegerek dient te plaatsen.
- Air Europa behoudt zich het recht voor het vervoer aan deze passagiers te ontzeggen die niet voldoende (medische) uitrusting en/of batterijen bij zich hebben die aangewezen of noodzakelijk zijn voor deze vlucht of die niet de vereiste formaliteiten hebben uitgevoerd voor dergelijk vervoer.
In overeenstemming met de vereiste zuurstofcapaciteit en de duur, kunnen er twee types uitrusting worden beschouwd:
Mobiele kit, wat geen blokkering van bijkomende zitplaatsen vereist. Deze kit wordt onder de zitplaats van de passagier ervoor geplaatst. Vaste kit (niet verschaft door Air Europa), waardoor een deel of alle zitplaatsen naast de passagier moeten worden geblokkeerd. De zitplaatsen die nodig zijn voor de kit kunnen worden bezet door de personen die de gehandicapte passagier begeleiden.
- Bij de tussenstop wordt men ingelicht over de aanwezigheid van OXYG-passagiers via een boodschap van de afdeling die verantwoordelijk is voor de boeking.
- Indien de vlucht vol zit, dient de passagier te worden beschermd en mag hem de toegang nooit worden ontzegd.
- De passagier dient zich voldoende vroeg aan de incheckbalie van de luchthaven van vertrek aan te melden, om de noodzakelijke procedures in deze luchthaven te kunnen uitvoeren.
- Er werd geen vast tijdstip om in te checken vastgelegd aangezien dit kan variëren afhankelijk van de luchthaven.
- Om veiligheidsredenen wordt er voor hem een zitplaats aan het venster gereserveerd en worden alle zitplaatsen ernaast geblokkeerd (in het geval het vliegtuig niet vol zit).
- In geen enkel geval mag de passagier een zitplaats toegewezen krijgen met een scheidingswand ervoor en/of een rij die leidt naar de nooduitgang of rijen die palen aan de nooduitgang, dit om te garanderen dat de apparatuur niet verschuift en in noodgevallen de evacuatie van de passagiers niet belemmert.
- De passagier zal ingelicht worden dat hij de uitrusting onder de zitplaats voor hem dient te schuiven, en dit tijdens elke fase van de vlucht, om deze reden mag de uitrusting de afmetingen die gelden voor handbagage niet overschrijden.
- De passagier dient zich 45 minuten voor het boarden in de instapzone aan te bieden om voor de andere passagiers in het vliegtuig te kunnen stappen en hij dient te worden voorgesteld aan de bemanning van de passagierscabine.
Beperkingen / Uitrusting die niet mag worden getransporteerd
De toestellen, uitrustingen en/of flessen die vloeibare zuurstof bevatten, mogen absoluut niet worden getransporteerd, noch als handbagage, ingecheckte bagage of op de schoot van de passagier, ook al is het apparaat leeg.
De chemische zuurstofgeneratoren (generatoren niet verwarren met concentrators) mogen absoluut niet worden vervoerd.
Alle toestellen, uitrustingen en/of flessen die zuurstof bevatten en die deel uit maken van uitrustingen en/of flessen die hiervoor niet gecertificeerd zijn of die niet naar behoren zijn gelabeld, zijn verboden.
Zuurstofvoorziening door Air Europa
Air Europa verstrekt geen zuurstofapparatuur om de passagier bij te staan, deze dienst is niet beschikbaar op vluchten van Air Europa, niettemin kan de passagier zijn eigen toestellen, uitrustingen en/of flessen of deze die hij bij gespecialiseerde bedrijven heeft bekomen transporteren, op voorwaarde dat ze voldoen aan de vereisten die voor deze procedure voor elk land werden gespecificeerd en dit is in alle gevallen onderhevig aan de voorafgaandelijke toestemming van Air Europa.
Belangrijke mededeling: De zuurstof voor noodgevallen van het vliegtuig wordt getransporteerd om te worden gebruikt in onvoorziene omstandigheden en dient in geen geval voor passagiers met vooraf gekende behoeften.
Bussen of flessen met zuurstof of lucht die vereist worden voor medische doeleinden
De passagier mag op de vlucht geen eigen zuurstofflessen gebruiken.
De reglementeringen van de Federal Aviation Administration (FAA) verbieden het aanwenden van zuurstofflessen of -bussen voor persoonlijk gebruik tijdens de vlucht. Desalniettemin heeft de FAA enkele richtsnoeren uitgevaardigd voor het gebruik tijdens de vlucht van bepaalde draagbare zuurstofconcentrators (POC).
OPMERKING: De apparaten en/of flessen met zuurstof of lucht mogen als ingecheckte bagage worden vervoerd, goed verpakt, op voorwaarde dat deze apparaten en/of flessen leeg zijn, men moet zich bij de incheckbalie aandienen met een druk met waarde “0” en met de afsluitklep/mondstuk gescheiden van de fles, zodat het incheckpersoneel dit punt kan verificeren.
Medische uitrustingen aan boord: Ventilatoren, ademhalingstoestellen, CPAP
(Uitrustingen of apparaten voor het uitoefenen van continu positieve ademwegdruk door de lucht) of draagbare zuurstofconcentrator (POC)(VLUCHTEN USA).
Toegankelijkheid
Deze norm is gebaseerd op de regelgeving Federal Register 382.133 (d) (Requirements concerning evaluation and use of passenger-supplied electronic devices that assist passengers with respiration in the cabin during flight (Vereisten m.b.t. de evaluatie en het gebruik van aan passagiers verschafte elektronische toestellen die passagiers in de cabine helpen met de ademhaling tijdens de vlucht)).
Deze norm is zowel op Air Europa als op de passagier die de medische uitrusting aan boord van het vliegtuig gebruikt van toepassing.
Toelating - Draagbare zuurstofconcentrator (POC)
Geen enkele persoon mag een draagbare zuurstofconcentrator gebruiken en geen enkele maatschappij mag het gebruik ervan toelaten, uitgezonderd als het gaat om de volgende uitrustingen.
Air Europa laat het transport en het gebruik toe van de volgende draagbare zuurstofconcentrators:
- AirSep FreeStyle
- AirSep LifeStyle
- Delphi RS-00400
- Inogen One
- Invacare XPO2
- Respironics EverGo
- SeQual Eclipse.
De draagbare zuurstofconcentrators die hierboven worden vermeld, zijn medische apparaten met de volgende eigenschappen:
(1) Ze bevatten geen gevaarlijk materiaal zoals vastgesteld door het Amerikaans organisme: Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration.
(2) Ze worden gereguleerd door het Amerikaans organisme: Food and drug administration.
Deze apparaten scheiden de zuurstof van de stikstof en andere gassen die zich in de omgeving bevinden, en de zuurstof wordt geconcentreerd aan de gebruiker toegediend.
De personen die een draagbare zuurstofconcentrator gebruiken mogen voor het onderhoud en/of gebruik ervan enkel de geschikte en noodzakelijke vloeistoffen gebruiken.
Operationele vereisten voor medische apparatuur aan boord
Air Europa, als buitenlandse luchtvaartmaatschappij, dient aan de persoon die de boeking verricht de overeenkomstige informatie te verschaffen zoals in de volgende alinea's is aangegeven (van 1 tot 7) nadat de maatschappij door deze persoon op de hoogte werd gesteld van zijn intentie een van de volgende medische apparaten in de cabine te gebruiken tijdens de vlucht: ventilator, ademhalingstoestel, CPAP (Uitrustingen of apparaten voor het uitoefenen van continu positieve ademwegdruk) of een POC-apparaat (draagbare zuurstofconcentrator) dat overeenkomt met een model dat werd goedgekeurd door de FAA:
(1) De uitrusting dient door de fabrikant naar behoren te zijn gelabeld met een etiket dat aangeeft dat het werd goedgekeurd/gecontroleerd en dat het aan alle vereisten voldoet die door de autoriteiten van het land van de luchtvaartmaatschappij aan draagbare medische apparaten worden gesteld, indien dergelijke vereisten bestaan.
(2) De uitrusting dient door de fabrikant naar behoren te zijn gelabeld met een etiket dat aangeeft dat het werd goedgekeurd/gecontroleerd en dat het aan alle vereisten voldoet die door de FAA aan draagbare medische apparaten worden gesteld aan Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen indien deze vereisten voor draagbare elektronische medische apparaten al niet werden gesteld door de overheid van de luchtvaartmaatschappij (niet Amerikaans) en het externe bedrijf verkiest de vereisten voor draagbare elektronische medische apparaten van de FAA toe te passen .
(3) Het maximaal gewicht en afmetingen (lengte, breedte, hoogte) van de uitrusting voor individueel gebruik dat in de cabine van het vliegtuig kan worden geplaatst overeenkomstig de veiligheidsvoorschriften van de overheid van de luchtvaartmaatschappij (niet USA).
Tijdens het taxiën, opstijgen en landen, moet het apparaat :
- (i) Onder de zitplaats van de passagier ervoor geplaatst worden, of op een andere toegelaten plaats, op een manier dat het het gangpad of de toegang tot deze rij niet belemmert, of
- (ii) Indien het toestel door de passagier gebruikt dient te worden, kan dit enkel gebeuren op dezelfde zitplaats zonder dat het de toegang van andere passagiers naar hun stoelen belemmert, noch mogen operationele uitgangen, nooduitgangen of het gangpad in de cabine van de passagiers worden gebruikt;
Geen enkele passagier die in een rij aan de nooduitgang zit mag een draagbare zuurstofconcentrator gebruiken.
De vereisten om een passend aantal batterijen mee te nemen, zoals werd specificeerd, en om te garanderen dat de noodzakelijke extra batterijen mee in de cabine worden vervoerd zodat de apparatuur blijft functioneren en dat deze verpakt zijn volgens de wettelijke veiligheidsnormen.
De gebruiker, wiens arts hem via het medisch rapport heeft geïnformeerd over de duur van de zuurstof, zal informatie via de luchtvaartmaatschappij of via andere wegen moeten inwinnen over de verwachte duur van de vlucht; de gebruiker dient een passend aantal batterijen mee te nemen die behoorlijk opgeladen zijn, volgens de (door de fabrikant) verwachte batterijduur terwijl de batterij in werking is en de informatie die in het medisch verslag werd verschaft, voor de werking van het apparaat dient men batterijen mee te nemen voor 150% van de maximale duur van de vliegtijd (duur) van de vlucht.
De gebruiker dient ervoor te zorgen dat alle batterijen van de draagbare zuurstofconcentrators of van andere medische apparaten die aan boord van het vliegtuig vervoerd worden (in de passagierscabine) beschermd zijn tegen kortsluitingen en op een dergelijke manier verpakt zijn dat ze beschermd zijn tegen een mogelijke breuk. Batterijen die beschermd zijn tegen een mogelijke kortsluiting zijn o.a.:
- (1) Ontladen vervangbatterijen.
- (2) Accupolen die zodanig zijn verpakt dat ze geen contact maken met metalen voorwerpen (waaronder accupolen of andere batterijen). Wanneer een batterij van een draagbare zuurstofconcentrator als handbagage wordt getransporteerd en men niet de intentie heeft de concentrator tijdens de vlucht te gebruiken, dient de batterij er te worden uitgehaald en afzonderlijk verpakt, tenzij de concentrator ten minste twee beschermende verpakkingen bevat om eender welk incident tijdens het transport te vermijden.
OBS: De elektrische aansluitingen aan boord van vliegtuigen zijn niet beschikbaar of aangepast om te worden aangesloten op draagbare zuurstofconcentrators, daarom dienen de passagiers ervoor te zorgen voldoende batterijen mee te nemen voor de ganse duur van de vlucht, rekening houdend met wachttijden bij overstappen en onverwachte vertragingen.
De batterijen die lithium bevatten, kunnen worden opgedeeld in 2 types, op basis van het gehalte aan deze stof:
- Indien de batterijen maximaal 8 gram lithium bevatten, mogen ze, ten minste voor wat de kwantiteit betreft, zonder beperkingen getransporteerd worden.
- Indien het lithiumgehalte tussen de 8 en 25 gram schommelt, mogen er slechts 2 eenheden per persoon worden vervoerd, en op voorwaarde dat ze afzonderlijk beschermd zijn om kortsluitingen te voorkomen en dat ze verpakt zijn in een resistente buitenverpakking, op deze manier mogen ze in de passagierscabine worden getransporteerd.
Bij het inchecken van de vervangbatterijen wordt men ingelicht over de gelijkwaardigheden-maximaal toegelaten waarden die tot hulp kunnen zijn:
- Een gehalte van meer dan 8 gram lithium is gelijkwaardig aan een ratio van 100 Watt-uur of 1450 mA/uur.
- Een gehalte van meer dan 25 gram lithium is gelijkwaardig aan een ratio van 300 Watt-uur of 4400 mA/uur.
(4) Om het even welke vereiste, indien van toepassing, dat een passagier contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij, minstens 48 uur voor het geprogrammeerde vertrekuur van de vlucht, om de maximale duur van zijn vlucht bevestigd te zien, om te kunnen bepalen hoeveel batterijen hij moet meenemen voor de werking van de ventilator, ademhalingstoestel, CPAP- (continu positieve ademwegdruk door de lucht) of POC (draagbare zuurstofconcentrator)-uitrustingen of -apparaten .
(5) Om het even welke vereiste, indien van toepassing, van Air Europa om de coördinatie te plannen van het gebruik van het medisch apparaat/uitrusting bij het inchecken tot een uur voor het sluiten van de vlucht;
(6) Om het even welke vereiste, indien van toepassing, dat een persoon die een draagbare zuurstofconcentrator aan boord van een vliegtuig wenst te gebruiken een medisch verslag (medisch attest) voorlegt aan Air Europa in de luchthaven.
e) In geval het een vlucht betreft met gedeelde code, dient de vliegtuigmaatschappij wiens code op de vlucht staat de persoon die een ventilator, ademhalingstoestel, CPAP of POC aan boord van het vliegtuig wenst te gebruiken in te lichten dat hij zich in contact moet stellen met de vliegtuigmaatschappij die de volgende vlucht exploïteert opdat deze hem zou kunnen informeren over de vereisten voor wat betreft het gebruik van dergelijke medische apparaten aan boord ofwel kan het deze informatie zelf verstrekken in naam van deze vliegtuigmaatschappij.
OPMERKING: Als een persoon de toelatingsvoorwaarden van draagbare elektronische apparatuur, zoals hierboven werd gespecificeerd, niet naleeft, kan Air Europa, in overeenstemming met deze sectie, de toelating weigeren. In dit geval dient men de passagier een schriftelijke uitleg te verstrekken overeenkomstig de bepalingen in het Federal Register van de FAA.
Informatie voor de gezagvoerder
Wanneer een passagier een draagbare zuurstofconcentrator transporteert, dient de gezagvoerder hierover te worden ingelicht en de Commandant zal worden ingelicht over de inhoud van het medisch verslag waaronder de omvang en aard van de zuurstofbehoeften van de passagier.
Wanneer de gezagvoerder het signaal “Gelieve uw veiligheidsgordels vast te maken” uitschakelt of een ander signaal geeft dat de passagiers in staat stelt vrij door de cabine te bewegen, mogen de passagiers die hun draagbare zuurstofconcentrator aan het gebruiken zijn, dit apparaat verder gebruiken ook al zijn ze door de passagierscabine aan het wandelen.
Andere medische apparatuur aan boord: vernevelaars, insulinepompen, defibrillatoren, incubatoren, enz.
Medische apparaten aan boord zoals:
- Insulinepompen die gebruik maken van draadloze glucosemonitoren. (Deze apparaten geven aan dat ze niet aan boord van een vliegtuig mogen gebruikt worden aangezien ze voor elektromagnetische storingen zorgen).
- Vernevelaars
- Defibrillatoren
- Incubatoren, enz.,
kunnen elektromagnetische storingen veroorzaken (EMI, naar het Engels acroniem) wat zou kunnen leiden tot de onderbreking, belemmering of verstoring van de normale werking van de vliegtuigapparatuur.
Het gebruik van deze apparaten in het vliegtuig is beperkt, ook al wordt het transport ervan in de passagierscabine toegelaten, op voorwaarde dat:
- Het de afmetingen en het gewicht heeft van handbagage.
- Het past onder de zetel van de ervoor zittende passagier, ofwel in het handbagagerek.
OBS: Deze uitrusting/apparaten dienen vastgezet te worden onder de zitplaats ofwel kan de passagier een bijkomende zitplaats reserveren (EXST) om aan boord te gebruiken.
Deze apparatuur mag enkel aan boord worden vervoerd en worden gebruikt in het vliegtuig op voorwaarde dat de luchtvaartmaatschappij kan verzekeren dat deze toestellen geen elektromagnetische storingen kunnen veroorzaken in de navigatie- en communicatiesystemen van het vliegtuig, dit wil zeggen dat er op de technische fiche of in de technische eigenschappen van het apparaat wordt gespecificeerd dat dit apparaat geen storingen veroorzaakt.
Deze uitrustingen/apparaten worden getransporteerd zonder bijkomende kosten en ze worden beschouwd als handbagage (wel dienen de beperkingen m.b.t. gewicht en afmetingen nageleefd te worden).
Deze uitrusting/apparaten dienen onder de zitplaats vastgezet te worden ofwel kan de passagier een bijkomende zitplaats reserveren (EXST) om ze aan boord te gebruiken.
De passagiers worden in de PNL met de volgende vermeldingen aangeduid: FRAG + CKIN + MEDA.
Passagiers met Zitproblemen
Extra stoel: passagiers die een extra stoel nodig hebben
- De passagier heeft de mogelijkheid één of twee extra stoelen te reserveren voor een meer comfortabele vlucht. De kosten van de stoel zijn gelijk aan de prijs van een ticket op het moment van aanschaf exclusief luchthavenbelasting.
- De kortig voor ingezetenen wordt uitsluitend toegepast wanneer het gebruik van deze stoelen absoluut noodzakelijk is (zwaarlijvig persoon, iemand die zijn knieën niet kan buigen, ....).De passagier heeft de mogelijkheid een extra stoel te reserveren
PASSAGIERS DIE IN HET GIPS ZITTEN
- Om te kunnen reizen met een gipsverband, zowel aan armen als benen, is geen medisch attest nodig, doch men dient rekening te houden met de limiet van 48 uur vanaf de plaatsing van het gipsverband en met de duur van de vlucht.
VOOR VLUCHTEN VAN MINDER DAN 2U:
- Indien het gips minder dan 48u van tevoren is aangebracht wordt er aangeraden dat in de lengterichting door midden te snijden, dit kan in het ziekenhuis of door de medische dienst van de luchthaven gedaan worden. Hiervoor is geen medische verklaring nodig en de passagier moet een vrijstelling van aansprakelijkheid ondertekenen, deze kan bij de incheckbalie worden opgevraagd (behalve vluchten in de VS) en daarop moet de datum waarop het gips werd aangebracht worden genoteerd.
- Indien het gips meer dan 48u uur voor de aanvang van de vlucht van de passagier werd aangebracht is het NIET nodig een vrijstelling van aansprakelijkheid te ondertekenen en er hoeft ook geen medische verklaring te worden overgelegd.
VOOR VLUCHTEN VAN MEER DAN 2U:
- Binnen 48u nadat dat aangebracht is, is het verplicht het gips in de lengterichting open te laten snijden, dit kan in het ziekenhuis of door de medische dienst van de luchthaven gedaan worden. Hiervoor is geen medische verklaring nodig en de passagier moet een vrijstelling van aansprakelijkheid ondertekenen, deze kan bij de incheckbalie worden opgevraagd (behalve vluchten in de VS) en daarop moet de datum waarop het gips werd aangebracht worden genoteerd.
- Passagiers waarvan een van de onderste ledematen tot aan het middel in het gips zitten of bij wie het gips hun hele been bedekt moeten net zoveel stoelen reserveren als zij nodig hebben om met hun benen omhoog de vlucht te kunnen maken.
Passagiers op brancards
Om een brancard te vervoeren tijdens een vlucht van Air Europa, moet u voldoen aan de volgende eisen:
- De overstaptijd van zowel vertrek en aankomst moet langer zijn dan 90 minuten. Deze tijd is nodig om de brancard te monteren en demonteren.
- Voor de montage zult u negen zitplaatsen moeten reserveren en betalen.
- We zullen moeten beschikken over onderhoudstechnici op de luchthavens van vertrek en aankomst.
- De reiziger moet reizen met medisch personeel.
Passagiers met een lichamelijke of geestelijke beperking die speciale aandacht nodig hebben, moeten een medisch attest tonen waaruit blijkt dat ze in staat zijn om te vliegen, en daarnaast moeten ze een disclaimer ondertekenen vóór het instappen. Indien u vragen hebt of meer informatie wilt, kunt u via fax contact opnemen ter attentie van de afdeling Speciale eisen (Requerimientos Especiales) van Air Europa, faxnummer +34 902 401 505.
Passagiers met Huisdieren
Gezelschapsdieren dienen steeds vergezeld van hun eigenaars of gemachtigde vertegenwoordigers te reizen. Het is noodzakelijk voldoende vroegtijdig naar de luchthaven van vertrek te gaan om de noodzakelijke formaliteiten te vervullen.
Het is niet toegestaan dieren van/naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren.
Om veiligheidsredenen worden levende dieren ingecheckt als ruimbagage niet geaccepteerd op vluchten met een tussenstop in Madrid van 11.00 tot 20.00 uur, voor vluchten met vertrek van 15 juni tot en met 15 september.
Reist u met uw huisdier?
- Alle dieren die vanuit een land buiten de Europese Unie (niet-EU) als ruimbagage met eindbestemming naar een land binnen de Europese Unie (EU) vliegen en die in Madrid moeten overstappen, moeten in Madrid worden opgehaald en opnieuw worden ingecheckt om de relevante controles te ondergaan voordat de reis kan worden voortgezet.Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de regels
- Zorg voor bescherming tegen hondsdolheid
- Vanaf 1 november 2019 mogen voor langeafstandsvluchten alleen honden en katten worden vervoerd, behalve in de business class cabine waar geen enkel soort dier vervoerd mag worden.
Naargelang de soort, ras en gewicht zullen de dieren in de cabine of in het vrachtruim moeten reizen:
DIEREN IN DE CABINE
Prijzen in Cabine |
|
---|---|
Spaanse vasteland en Balearen i Canarische Eilanden. | EUR 25 USD 27 GBP 18 |
Europa i en Afrika |
EUR 50 USD 55 GBP 36 |
Lange afstand |
EUR 150 USD 165 GBP 110 |
Vluchten tussen Balearen / Canarische Eilanden | EUR 9 USD 10.4 GBP 8 |
- Honden, katten, vogels (uitgezonderd roofvogels), vissen, waterschildpadden en sommige knaagdieren (hamsters, cavia's of kleine konijntjes).
- Gezelschapsdieren (honden en katten) moeten over alle vereiste inentingen beschikken.
- Ze dienen in een goedgekeurde reiskennel met ventilatie te reizen.
- Ze kunnen in de cabine reizen overeenkomstig de toelatingsvoorwaarden.
- Ze kunnen in de cabine reizen mits opleg, volgens de bestemming.
- Niet-terugbetaalbare dienst.
- Prijzen zijn onderhevig aan heffingen in bepaalde landen
- Maximale afmetingen van de kooi of dierentas : 55 x 35 x 25 cm
- Maximaal gewicht van het huisdier en de dierentas : 8 kg.
DIEREN IN HET VRACHTRUIM
Amfibiën, insecten, schaaldieren, reptielen (uitgezonderd waterschildpadden), knaagdieren (uitgezonderd hamsters, cavia's en kleine konijntjes), fretten en sommige hondenrassen.
- Alle dieren die vanuit een land buiten de Europese Unie (niet-EU) als ruimbagage met eindbestemming naar een land binnen de Europese Unie (EU) vliegen en die in Madrid moeten overstappen, moeten in Madrid worden opgehaald en opnieuw worden ingecheckt om de relevante controles te ondergaan voordat de reis kan worden voortgezet.
- De minimumtijd die nodig is voor de verbinding tussen vluchten moet 3 uur zijn zodat de passagier het dier kan ophalen, de grenscontrole kan ondergaan en opnieuw kan inchecken.
- Het is niet mogelijk om dieren te vervoeren op vluchten vanuit landen buiten de Europese Unie (niet-EU) met eindbestemming of tussenstop op de luchthavens van Malaga en Palma de Mallorca.
- Voor vluchten vanaf 1 november 2019 worden alleen katten en honden geaccepteerd. Neem voor het vervoer van andere dieren in het ruim, contact op met Air Europa Cargo (telefoon +34 93 490 40 38)
- Gezelschapsdieren (honden en katten) moeten over alle vereiste inentingen beschikken.
- Ze dienen in een goedgekeurde reiskennel met ventilatie te reizen.
- Ze zullen, mits een toeslag, in het vrachtruim reizen, volgens de bestemming en overeenkomstig de toelatingsvoorwaarden.
- Niet-terugbetaalbare dienst
- Het maximale aantal dieren dat in dezelfde kennel is toegestaan, is 3, zolang ze van dezelfde soort zijn en de toegestane afmetingen/gewicht niet worden overschreden.Het maximale aantal dieren dat in dezelfde kennel is toegestaan:
- is 2, zolang ze een vergelijkbare grootte hebben en geen van hen zwaarder is dan 14 kg. Ze moeten eraan gewend zijn samen te zijn.
- is 3, als ze van hetzelfde nest zijn en maximaal 6 maanden oud zijn.
- .Prijzen zijn onderhevig aan heffingen in bepaalde landen
- Voor huisdieren in het laadruim zijn er geen beperkingen van gewicht /afmetingen van toepassing, maar de kooi moet gehomologeerd zijn door IATA en aangepast aan de grootte van het dier.
-
Prijzen in het Laadruim
Spaanse vasteland en Balearen
EUR 90
USD 100
GBP 64Europa, Canarische Eilanden en Afrika
EUR 100
USD 110
GBP 71Lange afstand
EUR 240
USD 260
GBP 170Vluchten tussen Balearen / Canarische Eilanden EUR 20
USD 23.2
GBP 17.7
5. Beperking op het vervoer van kortschedelige dieren in het ruim.
Het luchttransport van deze kortschedelige rassen (met een afgeplatte neus) levert voor deze dieren een verhoogd risico op ademhalings- en verhittingsverschijnselen als gevolg van de vliegstress.
De volgende dierenrassen en hun kruisingen worden als kortschedelig beschouwd:
- Honden: Affenpinscher, Boston Terrier, Boxer, Bulldog, Cane corso, Carlino, Chow Chow, Dogo, Grifón de Bruselas, Lhasa Apso, Mastín, Pequinés,Pitbull, Shar-Pei, Shih Tzu,Cocker Spaniel, Staffordshire bull terrier.
- Katten: Birmaanse, Exotische , Himalaya, Perzische, Britse Korthaar.
Daarom informeren we u dat:
- Kortschedelige katten en honden die minder dan 8 kg (dierenreistas inbegrepen) wegen, worden als huisdier in de cabine geaccepteerd.
- Kortschedelige honden en katten die meer wegen dan 8 kg (kooi inbegrepen) worden niet in het ruim geaccepteerd.
1. Reizen binnen de Europese Unie met uw hond, kat of fret
Voor reizen binnen de Europese Unie, moet uw huisdier:
- Beschikken over een Europees dierenpaspoort
- Zijn geïdentificeerd met een chip of een tatoeage (als die is aangebracht vóór 3 juli 2011).
- Zijn ingeënt tegen hondsdolheid met een vaccin dat geldig is op het moment van de reis.
Voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta, Finland of Noorwegen geldt daarnaast het volgende:
U moet uw hond tussen de 48 en 120 uur voordat u aankomt in het land, behandelen met Praziquantel.
2. Reizen naar landen buiten de Europese Unie met uw hond, kat of fret
Voor reizen naar een land buiten de Europese Unie dient uw huisdier te voldoen aan de vereisten van het betreffende land:
- Raadpleeg voor meer informatie de ambassade of het consulaat van het land.
- Raadpleeg de website van het verantwoordelijk ministerie van het land.
- U kunt de procedures voor het vervoer van huisdieren van CEXGAN raadplegen.
Voor reizen naar de volgende landen moet u voldoen aan de vereisten in paragraaf 1: Andorra, Zwitserland, de Faeröer, Gibraltar, Groenland, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad.
3. Keert u terug met uw huisdier na een bezoek aan een land buiten de Europese Unie?
- Als u reist naar een land dat wordt vermeld in Bijlage II van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 577/2013 (Om terug te keren, moet uw huisdier voldoen aan de vereisten in paragraaf 1).
4. Keert u terug met uw hond, kat of fret na een bezoek aan een land buiten de Europese Unie waar het risico op hondsdolheid bestaat? (Landen die niet worden genoemd in paragraaf 3)
U moet voldoen aan de vereisten uit paragraaf 1, en daarnaast geldt het volgende:
- U moet uw huisdier voordat u gaat reizen onderwerpen aan een serologische test naar antilichamen die moet worden uitgevoerd door een bevoegd laboratorium.
- Het resultaat van deze test moet minimaal 0,5 IE/ml zijn.
- Als u zich niet aan deze regels houdt:
- brengt u uzelf en uw huisdier in gevaar.
- In dat geval bestaat de mogelijkheid dat uw huisdier niet meer zal worden toegelaten tot de Europese Unie, in quarantaine zal worden geplaatst of zal worden afgemaakt.
- Meer informatie kunt u vinden bij CEXGAN of het Directoraat-generaal Gezondheid en consumenten
Lijst van bevoegde laboratoria
Zorg ervoor dat u weet of u andere dieren mag vervoeren.