Deze browser wordt niet ondersteund

Het lijkt erop dat de door U gebruikte browser niet ondersteund wordt.
Voor mee informatie over browser die U kunt gebruiken

Wanneer U van deze browser gebruik blijft maken, kunnen er fouten optreden die een goede werking van de site voorkomen Doorgaan met navigeren

Bagage

Hier kunt u alle informatie vinden over handbagage, gewicht, ingecheckte bagage, gevaarlijke en verboden goederen en speciale bagage.

Als u op de luchthaven een speciale dienst heeft aangevraagd verzoeken wij u om zich ver voor de aanbevolen inchecktijd op de luchthaven te melden. Tevens verzoeken wij u bij aankomst op bestemming aan boord te wachten op de aangevraagde assistentie.
Indien u op eigen kracht het vliegtuig verlaat zullen wij aannemen dat u geen gebruik wenst te maken van de aangevraagde dienst.

Ingecheckte Bagage

KENMERKEN

 • Wordt vervoerd in het ruim van het vliegtuig. Wordt ook wel ingecheckte bagage genoemd
 • Het gewicht en de maximale afmetingen zijn standaard:
  • 23 kg
  • 158 cm (som van drie afmetingen)
 • Het handvat, de vakken en wieltjes zijn inbegrepen in de afmetingen.
 • Extra bagage kan elk bijkomend stuk bagage of extra gewicht van één stuk bagage zijn tot maximaal 32 kg per stuk bagage, na de betaling van de toepasselijke tarieven.
 • Geen enkele bagage mag meer dan 32 kg wegen. Indien deze limiet wordt overschreden, moet het overschot worden verpakt in een nieuw stuk bagage, waarvoor het extra bagagetarief moet worden betaald.

BAGAGEVRIJSTELLINGEN BIJ KORTE EN MIDDELLANGE AFSTANDEN:

Raadpleeg de informatie ten aanzien van de vrijgestelde bagage die u mag meenemen afhankelijk van de route vermeld op uw ticket bij korte en middellange afstandsvluchten:

BAGAGEVRIJSTELLINGEN BIJ LANGE AFSTANDEN

Raadpleeg de informatie ten aanzien van de vrijgestelde bagage die u mag meenemen afhankelijk van de route vermeld op uw ticket bij lange afstandsvluchten die vertrekken uit of aankomen in deze landen:

OPMERKINGEN

 • Houders van Air Europa SUMA Silver, Gold en Platinum, Elite en Elite Plus van SkyTeam hebben recht op een extra stuk bagage.
 • Kinderen vanaf 2 jaar hebben recht op dezelfde bagage als volwassen passagiers.
 • Baby's (van 0-2 jaar exclusief) hebben slechts recht op 1 stuk ingecheckte bagage van 10 kg.
 • In het geval van baby's (0-2 jaar exclusief), kost het inchecken van koffers met een gewicht boven de 10 kg tot 23 kg, 30 EUR / 30 GBP / 30 USD / 30 CHF. Als de koffers meer wegen dan 23 kg tot 32 kg, zijn de kosten 60 EUR / 60 GBP / 60 USD / 60 CHF.
 • Aanvaarding van extra bagage op de vlucht is afhankelijk van de beschikbare ruimte.
 • Extra ingecheckte bagage wordt niet gerestitueerd.
 • Prijzen zijn onderhevig aan heffingen in bepaalde landen.
 • Extra bagage is alleen toegestaan voor vluchten van Air Europa. Als er sprake is van een overstap tijdens de reis of een vluchtcode die wordt gedeeld met een andere luchtvaartmaatschappij, controleer dan de vrijstellingslimiet die de maatschappij heeft, aangezien die bij elke maatschappij anders kan zijn. Afhankelijk van de overeenkomsten tussen maatschappijen, is het in sommige gevallen niet mogelijk bagage in te checken tot de eindbestemming.
 • Alleen voor LITE TARIEVEN: op routes waar het vliegtuigtype ATR vliegt, wordt het inchecken van extra bagage beperkt tot 1 extra koffer. Voor alle andere tarieven is het inchecken van een extra stuk bagage niet toegestaan.
 • De bagageregeling geldt per enkele reis.
 • Elektrische huidhoudapparaten worden niet geaccepteerd als ingecheckte bagage. Ze worden alleen in uw handbagage geaccepteerd als de afmetingen en het gewicht van het voorwerp zijn toegestaan. Als dit niet het geval is, kunnen ze worden geaccepteerd als grote voorwerpen die in de cabine worden vervoerd  (CBBG) wanneer ze een zitplaats bezetten (afhankelijk van het tarief dat beschikbaar was op het moment van aanvraag). Ze moeten voldoen aan de maximaal toegestane afmetingen voor vervoer in de cabine, en wanneer ze die overschrijden moeten ze als luchtvracht worden vervoerd

Heeft u niet genoeg aan één koffer? Neem meer voor minder

Reserveer extra bagage voor een lagere prijs

Nu reserveren

Handbagage

Handbagage is bagage die passagiers mogen meenemen in de cabine van het toestel.

 • Het gewicht en de maximale afmetingen zijn standaard.
 • 55 cm. x 35 cm. x 25 cm (of de som van lengte+breedte+hoogte is minder dan 115 cm.)

Het handvat, de vakken en wieltjes zijn inbegrepen in de afmetingen.
 

maleta_mano_EN.jpg

* Handbagage aan boord van ATR-vliegtuigen weegt maximaal 8 kg en heeft de maximale afmetingen: 55 x 35 x 20

 

LET OP:

Naast de cabinekoffer is per passagier één accessoire toegestaan uit de volgende lijst:

 • Een handtas,
 • een laptop,
 • een tablet.

Deze extra accessoire moet passen onder de stoel van de passagier voor u:

 

VLOEISTOFFEN:

 • Het vervoer van vloeistoffen in de handbagage (dranken, parfums, crèmes, gels, enz.) is beperkt, waardoor slechts verpakkingen van maximaal 100 milliliter toegestaan zijn.
 • Elke passagier moet deze verpakkingen bewaren in een doorzichtige, zelfsluitende plastic zak (ongeveer 20 cm x 20 cm) en deze zak afzonderlijk met de hand vasthouden om inspectie te vergemakkelijken.
 • De handbagage wordt zowel tijdens het inchecken als bij de gate gecontroleerd. Als de afmetingen of het gewicht van uw bagage meer zijn dan toegestaan, zal uw koffer worden afgewezen.
 • De koffer moet licht genoeg zijn om gemakkelijk in het bagagecompartiment te kunnen plaatsen.
 • Indien de koffer niet aan deze eisen voldoet, moet voor het comfort van de passagiers de koffer in het ruim worden vervoerd, eventueel tegen bijkomende kosten. Deze maatregel is bedoeld om zowel de persoonlijke veiligheid als die van de andere passagiers evenals het comfort tijdens de reis te verhogen, aangezien de capaciteit van de bagagecompartimenten beperkt is.
 • Vanwege de beperkte ruimte in de handbagageruimte van de cabine, kan het gebeuren dat, zelfs als u voldoet aan de limiet van het gewicht en de afmetingen van handbagage, onze medewerkers het nodig achten deze bagage te verplaatsen naar het ruim, zonder extra kosten voor de passagier.

Ontsmettingsgel

 • Elke passagier mag maximaal 2 kg of 2 liter desinfecterende gel op alcoholbasis meenemen in zijn ingecheckte bagage of in zijn handbagage.
 • De nettohoeveelheid van elk afzonderlijk artikel dat deze 2 kg of 2 liter vormt, mag niet meer dan 0,5 kg of 0,5 liter bedragen.
 • Ontsmettingsgel met een alcoholvolume van meer dan 70% is niet toegestaan.
 • De grens voor alle andere vloeistoffen en gels, met uitzondering van de ontsmettingsgel op basis van alcohol, blijft liggen op 100 milliliter.

 

BOVENDIEN:

 • Baby's tot 2 jaar hebben het recht om naast handbagage, een tas mee te nemen met babyvoeding, drinken en spullen die nodig zijn tijdens de vlucht. Kinderen vanaf 2 jaar mogen dezelfde bagage meenemen als volwassenen. Zie voor meer informatie het gedeelte over minderjarigen.
 • Rolstoelen voor passagiers met beperkte mobiliteit en buggy's moeten worden ingecheckt en in het ruim van het vliegtuig worden vervoerd. Passagiers mogen ze echter wel meenemen tijdens het instappen tot aan de grond voor het vliegtuig, waar ze aan het personeel van de maatschappij moeten worden overhandigd om in het ruim te worden vervoerd.
 • Een aantal van de vliegtuigen uit onze vloot die worden gebruikt voor vluchten op korte en middellange afstanden (bijvoorbeeld ATR en Embraer E145) zijn kleiner, zodat er bepaalde beperking kunnen zijn van wat u mee kunt nemen in de cabine. In dat geval wordt uw bagage in het ruim vervoerd en bij aankomst op de grond voor het vliegtuig aan u overhandigd.

Wij raden u aan de lijst te raadplegen met verboden voorwerpen in de cabine en in het ruim.

Bijzondere Bagage

Sommige artikelen mogen alleen onder speciale voorwaarden worden meegenomen aan boord van het toestel, afhankelijk van de beschikbare ruimte en het beschikbare gewicht in het toestel. De acceptatie van deze artikelen hangt volledig van de bemanning af.

Grote bagage in de cabine

Grote bagage moet voldoen aan de maximale afmetingen die zijn toegestaan in de cabine. De vervoerskosten zijn gelijk aan de prijs van een zitplaats. Als de bagage groter is dan de maximale afmetingen, moet deze worden vervoerd als luchtvracht.

Grote bagage in het ruim

Vrijgestelde ingecheckte bagage wordt niet als zodanig beschouwd en de limiet van 32 kg per stuk voor normale bagage geldt hier niet. De vervoerkosten bedragen € 150.

 

Voor sportuitrustingen gelden dezelfde regels als voor normale bagage. Er zijn echter enkele bijzondere uitrustingen waarvoor € 75 per vlucht in rekening wordt gebracht. Als dergelijke uitrustingen het toegestane gewicht overschrijden, moet de passagier voor het extra gewicht betalen.

 

Voor uitrustingen die niet inclusief zijn, wordt een extra bedrag van € 75 per vlucht in rekening gebracht.

Als dergelijke uitrustingen het toegestane gewicht overschrijden, moet de passagier voor het extra gewicht betalen.

 

Deltavliegers en paragliders, polsstokken of andere omvangrijke sportbagage (oftewel lengte+breedte+hoogte groter dan 158 cm) zijn niet toegestaan op vluchten die worden uitgevoerd door ATR of E145 of vergelijkbare vliegtuigen.

 

Bij wijze van uitzondering, is op vluchten tussen Canarische eilanden een beperkt aantal surfplanken toegestaan per vlucht, afhankelijk van beschikbaarheid en op verzoek aan onze Customer Service.

 

Prijzen zijn onderhevig aan heffingen in bepaalde landen

Free

Bij de prijs inbegrepen *

* Het bagagestuk vervangen dat onder uw bagagevrijstelling valt

Visuitrusting + info

- Een visuitrusting bestaat uit 2 hengels, 1 molen, 1 leefnet om vissen te bewaren, 1 paar vislaarzen en 1 viskist.
- Indien het gewicht van de apparatuur het toegestane gewicht overschrijdt, dan moet de passagier een overgewicht-toeslag betalen.

Golfuitrusting +info

- Een golfuitrusting bestaat uit 1 golftas met golfclubs en een paar golfschoenen.
- Indien het gewicht van de apparatuur het toegestane gewicht overschrijdt, dan moet de passagier een overgewicht-toeslag betalen.

(Water)ski-uitrusting + info

- Sneeuwski-uitrusting: Een paar ski's, een paar skistokken en een paar skilaarzen
- Snowboarduitrusting: Een snowboard en een paar snowboardschoenen
- Waterski-uitrusting: Een paar standaard waterski's of één slalomwaterski.
- Een sportuitrusting wordt beschouwd als 1 standaard bagagestuk voor in het ruim, het vervoer daarvan is gratis bij de prijs van het ticket inbegrepen, op voorwaarde dat de afmeting hiervan niet de toegestane 158 cm overschrijden.
-Als de afmetingen/ het gewicht/ aantal stuks van de ski-uitrusting de bagagevrijstelling van de passagier overschrijdt, moet het tarief voor speciale ruimbagage, teveel gewicht of een extra stuk bagage worden betaald.

Muziekinstrumenten kleiner dan 115 cm

75

Extra kosten € 75

Fietsen +info

Elke fiets wordt individueel getransporteerd (ook aanhangwafentjes of accessoires van soortgelijke grootte). Om te worden geaccepteerd, moet de passagier tonen bij de incheckbalie: * met het stuur gedraaid in de lengterichting; * met de pedalen verwijderd; * met de verlengbare delen verwijderd of bedekt; * met platte banden (het voorwiel wordt verwijderd en bevestigd aan het frame); * correct verpakt in een tas of doos.

Duikuitrusting +info

- Duikuitrusting mag bestaan uit een duikpak, een vest, sokken, een duikmasker, schoenen, een lantaarn, netten, een mes, 1 lege gasfles en 1 regulator.

Polsstokken

Jachtwapens en professionele wapens +info

- Er worden geen kosten in rekening gebracht voor leden van het Spaanse leger en politiekorps die uitgezonden of overgeplaatst worden.

Surfuitrusting +info

De afmetingen van de aparaten mogen maximaal 250 cm zijn (hoogte x lengte x breedte), behalve voor ATR waar dit 158 cm is.
- Windsurfen: De uitrusting mag bestaan uit een surfplank, een mast, een zeil en een giek.
- Surfen: Een surfplank.
- Kitesurfen: Een vlieger of windscherm, een stang en een surfplank

Deltavlieger of paraglider

150

Extra kosten €150

Muziekinstrumenten groter dan 115 cm + info

- Deze instrumenten kunnen voor € 150 in het ruim worden opgeslagen of voor de prijs van een zitplaats meereizen in de cabine.

Langeafstandsvluchten

Op de zitplaats

 • Lengte: 120 cm (47'')

 • Breedte: 40 cm (15'')

 • Hoogte: 45 cm (17'')

Leunend tegen de stoel

 • Lengte: 160 cm (62'')

 • Breedte: 40 cm (15'')

 • Hoogte: 20 cm (8'')

 

Korteafstandsvluchten

Op de zitplaats

 • Lengte: 100 cm (39'')

 • Breedte: 40 cm (15'')

 • Hoogte: 40 cm (15'')

Leunend tegen de stoel

 • Lengte: 140 cm (54'')

 • Breedte: 40 cm (15'')

 • Hoogte: 15 cm (6'')

 

Aansprakelijkheid

Inchecken van breekbare, bederfelijke of waardevolle voorwerpen

Bij het inchecken van kwetsbare, breekbare of waardevolle voorwerpen (voorwerpen van glas, handwerk, kunst of andere voorwerpen van waarde) die tijdens het vervoer beschadiging op kunnen lopen, wordt aangeraden om een waardebepaling uit te laten voeren. Air Europa is niet aansprakelijk voor mogelijke schade aan voorwerpen die zijn ingecheckt als breekbaar

Bagageproblemen

In het geval van vermiste, beschadigde of vertraagde bagage dient u zich onmiddellijk te melden bij de bagageservicebalie, voordat u de hal met bagagebanden verlaat. Daar vindt u alle benodigde informatie en het Property Irregularity Report (PIR-formulier) dat u moet invullen om het probleem op te lossen.

Als u het PIR-formulier niet invult, stelt de maatschappij zich niet aansprakelijk voor uw bagage, conform artikel 31.1 van het Verdrag tot het brengen van eenheid in enige bepalingen inzake het internationale luchtvervoer, getekend in Montreal op 28 mei 1999 en artikel 3.1 van Verordening (EG) nr. 2027/97 van de Raad van 9 oktober 1997.

Kleine beschadigingen aan uw bagage

Kleine beschadigingen aan uw bagage met een natuurlijke oorzaak, deuken of krassen zijn niet de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij. Goed gebruik van uw koffer en het volgen van de gewichts- en capaciteitsbeperkingen aanbevolen door de fabrikant kunnen zulke beschadigingen voorkomen.

Waardebepaling

Voor het inchecken van breekbare, bederfelijke of waardevolle bagage wordt aanbevolen om een waardebepaling uit te laten voeren.

Inchecktijden

U moet zich minstens 2 uur voor vertrek van uw vlucht aanmelden bij een incheckbalie van de maatschappij.

Benodigde documenten

 • Reisdocumenten (identiteitskaart of paspoort).

 • Ticket.

 • Douaneformulier (ook beschikbaar bij de kantoren van de maatschappij op de luchthaven).

Bagage openen

Voor het inchecken moet u verplicht uw bagage openen in aanwezigheid van een medewerker van de maatschappij om de staat van als waardevol gedeclareerde voorwerpen te verifiëren. Daarna dient u uw bagage af te sluiten met een sleutel, hangslot of combinatieslot.

Declaraties

De ingecheckte bagage met bijzondere waardebepaling moet een waarde hebben van meer dan 1131 SDR (Speciale trekkingsrechten) en mag niet meer bedragen dan € 4000

Heffingen

Voor het gebruik van deze dienst geldt een heffing van 15% van de gedeclareerde waarde.

Beperkingen

De speciale waardebepaling geldt alleen voor vluchten van Air Europa. Bij overstappen naar andere maatschappijen dient u uw bagage op te halen na de vlucht van Air Europa.

Opvolging van de Bagage

We bieden u allereerst onze excuses aan voor het ongemak indien er een incident heeft plaatsgevonden met uw bagage.

1 - Opvolging van de bagage

Een correcte aangifte doet u als volgt:

 • Vul het formulier “Parte de Irregularidad de Equipaje” (Property Irregularity Report) in
  Voor klachten in verband met BAGAGE dient u zich verplicht aan te dienen aan de balie van de maatschappij in de aankomhal van de luchthaven, om het incident mee te delen en een formulier “Parte de Irregularidad de Equipaje (P.I.R.)” in te vullen voor u de zaal verlaat.
   
 • Bewaar de originele reisdocumentatie
  Vergeet niet uw originele documentatie bij te houden (vliegticket, incheckbewijsje van de bagage en instapkaarten evenals mogelijke facturen van kosten voor eerste levensbehoeften die in het geval van uitstel van overhandiging rechtstreeks in verband staan met het incident) aangezien de maatschappij u dat kan vragen.
   
 • Beperkte aansprakelijkheid
  Houd er rekening mee dat alle luchtvaartmaatschappijen een beperkte aansprakelijkheid hebben. Het is mogelijk dat u een betere garantie heeft indien u een andere (reis-, zakelijke, all-risk, ...) verzekering heeft.
   
 • Een klacht indienen
  We delen u mee dat het P.I.R.-formulier dat u in de luchthaven invult een incidentenrapport is, en geen aanvaarding van aansprakelijkheid inhoudt. Als u een klacht wilt indienen, vragen we u vriendelijk om zo snel mogelijk per post de door onze Bagageservice gevraagde documentatie op te sturen, binnen de termijn voorzien op het ticket, d.w.z. binnen de 21 dagen na het incident in het geval van vertraging of verlies, en binnen de 7 dagen bij schade.

2 - SCHADE AAN DE BAGAGE

In geval van SCHADE aan de bagage. Voor uw gemak delen we u mee dat u de reparatie of vervanging van uw bagage zowel binnen al buiten Spanje kunt regelen, ongeacht de plaats van het incident, maar we herinneren eraan dat u in beide gevallen over 7 dagen vanaf de datum van het incident beschikt om dit mee te delen aan de maatschappij (via de contactgegevens hieronder).

 

Alle luchtvaartmaatschappijen hebben een beperkte aansprakelijkheid. Het is dus mogelijk dat u een betere garantie heeft indien u een andere (reis-, zakelijke, all-risk, ...) verzekering heeft.

 

Vergeet voor uw eigen belang niet dat:

U het incident moet meedelen voordat u de luchthaven verlaat en aan het personeel van de maatschappij moet bevestigen of er nog andere schade is aan uw bagage. Eenmaal u de aankomsthal verlaat, kunt u het schadeformulier niet meer invullen en is de maatschappij van alle aansprakelijkheid vrijgesteld.

U dient ook de documentatie van de vlucht en de beschadigde valies bij te houden totdat de klacht naar behoren behandeld is, aangezien dit opgevraagd wordt om het incident met uw bagage te behandelen.

 • Telefoon vanuit Spanje 911 360 190
 • Telefoon vanuit een ander land: +34 911 360 190     
 • Openingsuren: van 9 tot 20 uur, van maandag tot vrijdag (werkdagen).
 • Adres:
  Air Europa
  Apartado de correos 220
  07080 Palma de Mallorca - Baleares
  Spanje

3 - VERTRAGING OF VERLIES VAN BAGAGE

In het geval van VERTRAGING OF VERLIES van bagage. Als uw bagage VERTRAGING heeft, worden vanaf dat ogenblik alle gepaste maatregelen genomen om uw bagage zo snel mogelijk te lokaliseren en af te leveren op het adres dat u ons hiervoor heeft opgegeven, hoewel de levering onderhevig kan zijn aan de douanevoorwaarden van het land in kwestie en de bevoegde instanties uw aanwezigheid in de luchthaven kunnen eisen.

Om U beter van dienst te zijn verwijzen we U graag naar de volgende website.

De status van de vertraagde bagage controleren / Informatie van het dossier

Indien de maatschappij binnen 48 uur geen contact met u heeft opgenomen, dient u onze telefonische klantendienst te contacteren:

 • Telefoon vanuit Spanje: 911 360 190
 • Internationaal: (+0034) 911 360 190
 • Openingsuren: van 9 tot 20 uur, van maandag tot vrijdag (werkdagen).

Als u uw bagage niet binnen 72 uur ontvangen hebt, vul dan het volgende formulier in om uw zoektocht te vergemakkelijken:

Om uw klacht te formaliseren, moet u ons binnen de 21 dagen na de datum van het incident de volgende documentatie per post opsturen:

 • Klacht waarin de waarde van elk artikel apart wordt vermeld samen met de overeenkomstige facturen als u daarover beschikt, samen met een globale schatting.
 • Kopie van uw paspoort of nationaal identiteitsbewijs
 • PIR-formulier/origineel.
 • Instapkaart/origineel.
 • Bewijsje van het inchecken (etiket van de valies) van de bagage/origineel.
 • Vliegticket (in het geval van elektronisch ticket het aankoopbewijs toevoegen)/origineel.
 • Bankgegevens (naam, adres en postcode van uw bankkantoor en van de eigenaar van de rekening evenals de SWIFT-code en internationale IBAN-code).
 • Facturen van de kosten voortvloeiend uit de laattijdige overhandiging van uw bagage (kosten voor eerste behoeften)/origineel.
 • We raden u aan om voor de veiligheid een kopie van alle verstuurde documentatie bij te houden.

Als u dat wenst kunt u het Klachtenformulier voor UITSTEL of VERLIES van bagage downloaden.

Dat dient u naar het volgende adres te sturen:

 • Air Europa
  Apdo. 220 CP 07080
  Palma de Mallorca
  Spanje

Vergeten Voorwerpen

ALS U EEN PERSOONLIJK VOORWERP VERGEET:

IN HET VLIEGTUIG

Ga naar de bagagebalie van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven van bestemming en daar zullen onze medewerkers u informeren of het object is gevonden.

U kunt ook via telefoon of e-mail contact opnemen met de luchthaven om erachter te komen of het voorwerp is gevonden en hoe u het kunt ophalen.

OP DE LUCHTHAVEN

U kunt contact opnemen met het kantoor voor gevonden voorwerpen op de luchthaven, om erachter te komen of het object is gevonden.  De manier waarop u voorwerpen kunt ophalen kan per luchthaven verschillen.

PASPOORT OF IDENTITEITSDOCUMENTEN

Als u uw paspoort of identiteitsbewijs in het vliegtuig of op de luchthaven bent vergeten, dan zal deze worden afgeleverd bij de immigratiedienst, de plaatselijke politie of de bevoegde autoriteiten van de luchthaven van bestemming.